maanantai 6. lokakuuta 2014

Ehdottakaa luettavaa!

Kuva: Pinterest.


Se tunne kun jahkailet tuntikausia kirjastossa ilman että löydät mitään luettavaa. Tuttu tunne, vai olenko ainoa?
Listan kanssa kirjastoon meneminen ei auta ongelmaani, kun yleensä ne houkuttevimmat kirjat on olleet muidenkin mielestä houkuttelevia, jotenka niitä ei hyllyiltä löydä.
Varausmaksua taas en mielelläni pulita kirjasta, josta en tiedä onko se lukemisen arvoinen.

Yritin selailla teidän kanssasisarten ja -veljien blogeja ja löytää lukuvinkkejä, mutta en onnistunut kovinkaan hyvin.
Ehdottakaa siis luettavaa, mielellään kirjoja jotka ovat ilmestyneet jo jonkin aikaa sitten. Aivan mistä vain kategoriasta. Olen kaikkiruokainen. Kunhan vain itse olette pitäneet.

Tosin. Syksystäkö johtuen vai mistä, mutta jostain syystä vähän vanhemmat (tai mikseipä uudemmatkin) kauhukirjat kiinnostaisi. Käytännössä ainot kauhukirjailijat joihin olen tutustunut ovat Lovecraft, Poe, King ja Kingin poika, Joe Hill. Aika jännä juttu, sillä olen muuten pitänyt itseäni kovastikin kauhukirjallisuuden ystävänä.

Toinen syy tähän intooni kysellä kirjoja, on se, että alueeni tiekkö-kirjastot menevät muutamaksi viikoksi kiinni. Tämä viikko on vielä aikaa lainailla. Sehän ei minulle sovi yhtään, sillä käyn kirjastossa melkoisen usein ja otan sieltä sitten yhden tai kaksi kerrallaan.

9 kommenttia :

 1. Huomasin postauksesi myötä miten kurjan vähän olen lukenut kauhua. Ensimmäiseksi tuli mieleen Jennifer Eganin Sydäntorni, joka ei ole sinänsä kunnollista kauhua mutta tihkuu mystistä tummuutta, joka tosiaan sopii tähän vuodenaikaan. Ihan loppuun asti se ei kohdallani kantanut mutta moni on pitänyt siitä minua enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikakaverini luki joskus just tätä Sydäntornia. Mä kurkin sen olan takaa ja mietin että tuonpa voisin itsekin joskus lainata. Listaan siis!
   Kiitos kommentistasi. (: Kauhu on vaikea taiteenlaji!

   Poista
 2. Katja kyseli myös jokin aika sitten kauhukirjoja, joten voisin laittaa tähän omat vinkkini, joita hänellekin suosittelin (http://luminenomena.blogspot.fi/2014/09/vinkkeja-kaivataan-pelottavat-kirjat.html). Muiden kirjojen suhteen ei nyt pää oikein toimi, koska tykkään itsekin uppoutua kauhuun ja synkkyyteen syyskuukausien aikana (myös elokuvien muodossa, esim. olen menossa tänään katsomaan Hohtoa kunnon valkokankaalla esitettynä).

  Thomas Tryonin Se toinen kertoo pelottavista kaksosista amerikkalaisessa pikkukaupungissa.

  Bram Stokerin kokoelma Draculan vieras sisältää tarinoita laidasta laitaan.

  Clemence Housmanin The Werewolf alkaa perinteisestä kummitustarinamaisesta asetelmasta ja on muutenkin kansantarinan oloinen. Löytyy Project Gutenbergista: http://www.gutenberg.org/ebooks/13131

  M. R. Jamesin kummitustarinat ovat tähän asti olleet 1800-luvun pelottavimpia, ja parhaimmillaan juuri pimeänä syys- tai talvi-iltana. Löytyvät netistä, mutta koottu myös alkuperäiskielellä yksiin kansiin (Complete Ghost Stories).

  Roland Toporin The Tenant kertoo miehestä, jolle tapahtuu vuokra-asunnossa kaikenlaista outoa. Enemmänkin surrealistista kauhua ja Polanskin elokuvakin on aika huippuhyvä.

  Shirley Jacksonin The Haunting of Hill House on perinteistä kummitustalokauhua, mutta tapahtumien monitulkintaisuus tekee siitä astetta paremman.

  Markku Sadelehdon toimittamassa Haudantakaisia-kokoelmassa on vanhoja perinteisiä kauhutarinoita, josta löytyy mm. Charlotte Perkins Gilmanin feministisiä aineksia sisältävä Keltainen seinäpaperi.

  Ja vielä muutama, joista en itse pitänyt, mutta joita suurin osa silti pitää kauhukirjallisuuden klassikkoina:

  William Peter Blatty: Manaaja
  Richard Matheson: Helvetin talo
  Ira Levin: Rosemaryn painajainen
  Robert Bloch: Psyko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kommentista! Näistä jo varmasti löytyy minunkin vaativaan makuuni hyviä kirjoja. (: Käyn vielä Lumiomenan blogista nappaamassa täydennyksiä listaan.

   Ainakin Rosemaryn painajainen ja The Tenant ovat onnistuneet myös elokuvana. Ja vanha kunnon Hohto ei tietysti petä koskaan. <3

   Poista
 3. Sarah Waters: Vieras kartanossa upposi ainakin minuun. Oletko lukenut Susan Fletcheriä? Mielestäni hänellä on oivia syksykirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. (:
   Luin Fletcheriltä Tummanhopeisen meren jokin aika sitten ja tykkäsin. Täytyypä ensi kerralla käydä kirjastossa silmät auki, jos vaikka muita Fletchereitä tai Watersia sattuisi vastaan. Jostain syystä olin tähän hetkeen elänyt kuvitelmassa ettei hän ole muuta kirjoittanut kuin tuon Tummanhopeisen meren.

   Poista
  2. Fletcher on kirjoittanut myös Irlantilainen tyttö, Meriharakat ja Noidan rippi.

   Poista
 4. Gallay Tyrskyt, Alan Bradley Piiraan makea maku, Lumiomenalle listasin minun rakkaimmat kauhut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Ulla! Tuo Tyrskyt on kiinnostanut jo pitemmän aikaa. Sain Lumiomenan postauksesta pitkän listan vinkkejä. (:

   Poista